PSD a majorat ajutoarele sociale: dezastrul economic, la Curtea Constituțională

de: Alexandru Puiu
21 10. 2020

Dacă vrei o referință clară pentru faptul că ne află în campanie electorală, aruncă o privire pe proiectele legislative ale PSD, ALDE și Pro România. Oficialii aruncă cu bani inexistenți la orice problemă.

O lege care în prezent este contestată la Curtea Constituțională a fost adoptată în Parlament, la inițiativa PSD, ALDE și Pro România. Dacă se va materializa totuși, ajutoarele sociale ar urma să crească semnificativ. ”Entuziasmul parlamentarilor” nu poate fi interpretat decât în cheie electorală, este opinia specialiștilor consultați de Europa Liberă.

Nu spune nimeni că aceste măsuri pentru ajutorarea românilor nevoiași nu sunt necesare sau utile. Din păcate, nu există fonduri pentru ele. Bugetul țării se află într-o situație foarte tristă dinainte de pandemie, iar acest gest de campanie electorală se reflectă într-un impact bugetar de 2 miliarde de euro.

Cu aproape o lună și jumătate înainte de alegerile parlamentare, programate pentru data de 6 decembrie, parlamentarii au votat majorarea Indicelui Social de Referință (ISR), în funcție de care se calculează ajutoarele sociale, cum ar fi indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau ajutorul pentru încălzirea locuinței.

Ca referință, aceeași majoritatea parlamentară coagulată în jurul PSD a generat probleme majore guvernării PNL prin votul pentru majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor. Acele măsuri, de asemenea, nu au fost ancorate în posibilitățile financiare date de bugetul actual al României. În cel mai rău caz, ar fi putut duce la o explozie a inflației, fapt pe care l-am detaliat în acest articol – Ce e populismul — „găleata cu făină și ulei a PSD”, în termeni tehnici.

Timp de aproximativ 12 ani, ISR a rămas nemodificat. Noua lege adoptată în Parlament se reflectă într-o creștere a sa cu 140%. În teorie, în ultimul deceniu, ar fi putut măcar să fie aliniat la inflație. Din păcate, a rămas la valoare de 500 de lei, iar dacă noua lege va fi promulgată, se dorește saltul la 1200 de lei în trei ani.

Parlamentarii au stabilit că această creștere se va face etapizat, similar cu calendarul care a fost în cele din urmă stabilit și pentru majorarea alocațiilor, după cum urmează:

  • de la 1 ianuarie 2021 – 780 lei;
  • de la 1 ianuarie 2022 – 990 lei;
  • de la 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei
  • Ulterior, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă va fi modificată anual, prin legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior.

Legea a primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului și a fost contestată de liberali la Curtea Constituțională din același motiv ca în cazul majorării pensiilor cu 40. Legea nu menționează sursa de finanțare. De unde vin acești bani imaginari?